Petri Tamminen: Miehen ikävä

Tamminen Miehen ikävä

Petri Tammisen romaani Enon opetukset oli mielettömän hieno kirja. Siinä on huumoria, surumielisyyttä ja viisautta. Enon opetusten jälkeen olen lueskellut muitakin Tammisen kirjoja aina kun niihin kirjastossa törmään.

Tammisen tyyli on Miehen ikävä -novellikokoelmassakin helposti tunnistettava. Niin tunnistettava, että puolessavälissä kirjaa minulle tuli epämiellyttävä tunne, että olen lukenut tämän aiemminkin. Piti tarkistaa lukupäiväkirjasta: en ollut.

Tunnistettavuus ei missään tapauksessa ole yllätyksettömyyttä. Tammisen teksteissä on nerokkaita pieniä havaintoja, joita hätkähtää: noinhan se just on, miten minä ole tuota aiemmin tajunnut!

uomio- ja harkintakyky heikkenevät pitkällä junamatkalla. Päätelmät jumiutuvat: miksei perheenäiti vaihda lapselleen vaippoja, vaikka haju jo lehahtelee nokkaan. Tulee mulkoiltua pahasti ja puisteltua päätä. Puolen tunnin kuluttua koiranpaskan huomaa kengässään. Se on pursunnut molemmilta puolilta yli.”

Tammisen novellit ovat kuitenkin aina pieniä tuokiokuvia, niissä ei ole varsinaista juonta tai tarinaa. Siitä yhdessä tammismaisen tyylin kanssa syntyy helposti deja vú: olen lukenut tämän miehen tarinan aiemminkin.

Miehen ikävä on hyvä nimi tälle kirjalle. Sen novelleissa on rikkinäisiä, hiukkasen nuhjuisia,  omissa nahoissaan vähän vieraita ja väärässä paikassa olevia miehiä. Tarinoissa on kyllä  huumoria, mutta viistoa se on. 

”Huorittelua ja läpsimistä jatkuu se viikko. Lauantaina vaimo käy lähikaupassa. Kolme minuutia meno, kolme takaisin ja kolme kaupassa, mies arvioi ja ottaa aikaa. Vaimolla menee kymmenen. Vaimo hyräilee kasseja purkaessaan.”

Miehen ikävästä tunnistaa suomalaisen miehen, sen elokuvistakin tutun. Mutta jää myös miettimään, että  sukupolvi z:n miehet alkavat jo olla aika erilaisia. Onneksi.


One thought on “Petri Tamminen: Miehen ikävä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s