Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina

Kuva

Kollegani sanoi, että jokaisen pitäisi lukea tämä kirja. Johanna on oikeassa.

Muistisairaudet koskettavat tavalla tai toisella meistä jokaista. Hanna Jensenin omakohtainen tarina muistisairaan omaisen kokemuksista antaa arvokasta vertaistukea, mutta ehkä vielä arvokkaampaa tietoa.

Sen lisäksi että 940 päivää isäni muistina on tuikitärkeä tietokirja kaikille samojen ongelmien kanssa painiville, se on myös kaunis kertomus elämän viimeisistä vuosista. Niistä ristiriitaisista tunteista, joita oman vanhemman elämän kuihtuminen saa aikaan hänen lapsissaan ja yrityksistä tehdä elämästä viimeiseen asti arvokasta. Hanna Jensenin isä sai hyvän elämän, ei vähiten siksi että hänellä oli niin sinnikäs, älykäs, rakastava tytär.

Toimittajan perusteellisuudella Hanna Jensen on isänsä sairastuttua etsinyt lisätietoa sairaudesta, sen hoidosta, omaisen oikeuksista. Tätä tietoa jakaessaan hän tekee ison palveluksen saman ongelman kanssa painiville. Loputon öinen googlaaminen ja tiedon etsiminen ristiriitaisista lähteistä on väsyttävää, ahdistavaa ja uhkaa sekoittaa sairastuneen lisäksi hänen läheistensäkin elämän.

Jensenin isällä diagnosoitiin Alzheimerin tauti ja keskivaikea dementia. Diagnoosit ovat veteenpiirrettyjä viivoja eikä niillä ole loppujen lopuksi tämän kirjan osuvuutta ajatellen kovin paljon väliä. Samantapaisiin ongelmiin törmää jokainen ikääntyneestä läheisestä huolta kantava ihminen.

Vaikka aihe on raskas, Jensenin kirjan hotkaisee hetkessä. Tyylillisesti kirja on ihmeen onnistunut yhdistelmä kaunokirjallista kertomusta isän sairastumisesta ja käytännönläheistä opasta.

Vaikkei aihe tuntuisi ajankohtaiselta, lue tämä kirja. Se on palkitseva lukukokemus, ja usko vain: kirjan asiasisältökin tulee joskus tarpeeseen, halusit tai et.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s