Tuomas Kyrö: Miniä

Tuomas Kyrö MiniäJoskus – minun tapauksessani aika usein – tekee mieli lukea jotain nopeaa ja kevyttä. Silloin kannattaa lukea Tuomas Kyrön Miniä. Tässä tapauksessa nopeasti lukaistava ei tarkoita merkityksetöntä. Miniä jättää muistijäljen.

Kyrön Mielensäpahoittaja-romaanisarja on tietysti suursuosikki. Olen lukenut sarjan ensimmäisen kirjan, ja tykkäsinkin sen pienistä arkisista oivalluksista. Minua kuitenkin häiritsi Mielensäpahoittajan puheenomainen rytmi: se ei ollut minun rytmini, ei ollenkaan, vaan tuntui keinotekoiselta. Tämä saattaa olla murrejuttu. Minun savolaiseen makuuni Mielensäpahoittaja oli aavistuksen feikki.

Miniä on parin vuoden takaisen Kirjan ja ruusun päivän bonuskirja. Se lahjoitettiin yhden päivän ajan kaikille kirjan ostaneille asiakkaille koko maassa, sen jälkeen kirja ei ole ollut kaupan. Tästä lähtökohdasta voisi kuvitella että kyseessä on pelkkä sormiharjoitus, mutta se ei onneksi pidä paikkaansa.

Miniässä äänessä on mielensäpahoittajan pojan vaimo. Huumori on siis samantyylistä, mutta äänensävy on erilainen, urbaanin nelikymppisen uranaisen ääni. En nyt samaista itseäni tämän enempää miniän kertojahahmoon, mutta hänen äänensävynsä kelpasi minulle.

Kirjan anonyymi miniä joutuu yllättäen vapaan hemmotteluviikonlopun sijaan emännöimään samaan aikaan nilkkansa nyrjäyttänyttä appiukkoa ja tärkeitä venäläisiä bisnesvieraita. Muu perhe on Sysi-Suomessa pitämässä huolta appiukon seniilistä vaimosta.

En minä tiedä mitä 80-vuotiaan miehen ja 43-vuotiaan naisen yhteiselämässä syödään. Appiukon ruokavalio koostuu perunasta, minä olen siirtynyt riisiin, nuudeleihin ja linsseihin jo vuosia sitten. Lisäksi on näitä pikantteja pikkueroja, kuten puoli vuosisataa ja elämänkatsomus. Saako sillä reseptillä gratiinit rakennettua?

Miniän kertojahahmo on uraa rakentava menestyjä. Äiti, jota lapset kutsuvat etunimellä. Maalainen appiukko tulee nolosti sotkemaan kuvioita juuri kun tärkeät venäläiset asiakkaat saapuvat maahan aiemmin kuin oli tarkoitus. Appiukko haluaa kertoa venäläisvieraille niin Jeltsinistä kuin kestävyyshiihdostakin, ja vieraat kuuntelevat häntä kuin mestaria. Appiukosta taitaa kuoriutuakin kirjan mittaan jonkinlainen bisnesguru.

Miniä haluaa uskoakseni muistuttaa erilaisuuden kunnioittamisesta. Erilaisuus voi olla paitsi kulttuurieroja, myös sukupolvien välinen ero. Tai sukupuoliroolien eroja.

Mieheni ei soita, jos kaikki on hyvin. Hän soittaa vain, jos auto ei lähde käyntiin, jos lapsella on korvatulehdus, jos jossain päin maailmaa tehdään köyhille vääryyttä, jos astmapiippu ja lompakko ovat kateissa. Hän haluaa purkaa epäilyksen ja hädän heti. Se on sympaattinen ja liikuttava piirre, mutta puhelun vastaanottajalle jokseenkin raskasta.

Miniä onnistuu aika herkullisesti kertomaan jotain todella tunnistettavaa suurten ikäluokkien ja heidän lastensa suhteesta. Siitä jota minäkin vanhempieni kanssa edustan.

Minä autoin anoppia, mutta useimmiten väärin. Autoin kun työ piti tehdä yksin tai jätin yksin, kun toinen olisi tarvinnut apua. Vaikea tietää, kun kommunikaatiovalikoimasta puuttui puhe.

Kyrön teksti on kaikessa pilkallisuudessaan lempeää. Siitä aistii sen, että Kyrön oivallukset tulevat hänestä itsestään, hänen perheestään, hänen läheisistään. Huumorin ei ole tarkoitus satuttaa, vaan auttaa tunnistamaan omia hölmöyksiään. Parhaimmillaan teksti on aidosti sydämeenkäyvää.

Sitten se tapahtui.
Ruisleipätaikinasta unohtui hiiva. Siitä appiukko ymmärsi, että jokin on pahasti vialla. Anoppi tutkittiin, otettiin verikokeet, aivokuvat ja tehtiin muistitestit.
Löytyi tauti, jolla on ihmisen nimi ja julmat, pysähtymättömät tavat.

Miniä on salakavalasti näennäistä kepeyttään tärkeämpi romaani. Sen myötä ei voi olla toivomatta, että Kyrö palaisi taas vähän vakavampienkin kirjojen pariin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s