Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet

Murakami Väritön miesElämäni kulku näyttää aivan kuin laadullisesti pysähtyneen kaksikymmenvuotiaana, Tsukuru ajatteli siinä Shinjukun aseman penkillä. Sen jälkeen päivillä, joiden läpi hän oli vaeltanut, ei ollut painoarvoksi kutsuttavaa merkitystä nimeksikään. Aika kulki hiljaa hänen ohitseen lempeän tuulen lailla, jättämättä mieleen haavoja tai surua, nostattamatta vahvoja tunteita, suomatta erityisempää iloa tai muistojakaan.

Haruki Murakamin Värittömän miehen vaellusvuodet kertoo nimensä mukaisesti miehestä, joka kokee olevansa statisti omassa elämässään. Tsukuru Tazakin elämän onnellisin vaihe osui nuoruuteen juuri ennen yliopisto-opintojen alkua. Silloin Tsukuru oli osa viiden nuoren ystäväporukkaa, johon hänet hyväksyttiin varauksitta, vaikka hän itse koki olevansa ryhmän mielenkiinnottomin ja tylsin tyyppi – ja ainoa, jonka nimessä ei ollut väriä merkitsevää kirjainmerkkiä. Väritön mies siis konkreettisestikin.

Tsukurun onnellinen symbioosi päättyi yllättäen, kun muut ystävykset sulkivat selityksittä Tsukurun ryhmänsä ulkopuolelle. Välit katkesivat lopullisesti.

Ensin hylätty Tsukuru haluaa vain kuolla. Sitten hän kaikesta huolimatta pystyy jatkamaan elämäänsä: opiskelee nuoruutensa unelma-ammattiin ja saa haluamansa työpaikan. Hänen seuraelämänsä on kuitenkin lyhyitä seurustelukausia lukuunottamatta olematonta. Tsukuru ei ole onneton, mutta elämä on tapahtumaköyhää.

Sitten Tsukuru rakastuu. Nainen haluaa, että hän kohtaa menneisyytensä traumat. Mitä Tsukurun nuoruudessa oikein tapahtui? Tsukuru joutuu palaamaan parinkymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin.

Värittömän miehen vaellusvuodet on paras lukemani Murakamin kirja (tosin disclaimerina on sanottava, etten ole vielä lukenut kehuttua 1Q84:ää). Yksi syy saattaa olla käännös: tämä on ensimmäinen murakami, joka on käännetty suoraan japanista, ei englannista.

Sekä Murakamia että muitakin japanilaisia kirjailijoita lukiessani en ikinä voi olla miettimättä, johtuuko kielen erilaisuus – tekisi mieli sanoa jäykkyys, tai ehkä muodollisuus – japanilaisesta kulttuurista vai siitä, että kieli kääntyy kankeasti suomeksi. Ehkä osittain molemmista.

Murakamin kirjat ovat sekoituksia melko suoraviivaista juoniromaania ja toisaalta yliluonnollisuutta ja aavistuksen epämääräisiä elämänviisauksia. Missään tapauksessa Murakami ei ole mikään coelhomainen opettaja, mutta hänen henkilönsä puhuvat usein Elämästä yleistyksin.

”Haluaisin aina olla vapaa. Pidän ruoanlaitosta, mutta en halua joutua suljetuksi keittiöön tekemään sitä työkseni. Jos sen tekisin, alkaisin heti vihata jotakuta.”
”Jotakuta?”
”Kokki vihaa tarjoilijaa, ja kumpikin vihaa asiakkaita”, Haida sanoi. ”Niin sanotaan Arnold Weskerin The Kitchen -nimisessä näytelmässä. Ihminen, jolta on riistetty vapaus, alkaa väistämättä vihata jotakuta. Eikö vain? Minä en haluaisi elää niin.”

En ole ihan varma, onko Murakami maineensa veroinen kirjailija. Tavallaan pidän hänen kirjoistaan, ja aion ehdottomasti lukea ainakin 1Q84:n, mutta ei yksikään hänen kirjansa toistaiseksi ole minusta ollut täysosuma.

Murakamin tarinat ja tunnelmat jäävät kyllä resonoimaan päässä, ja se on aina hyvä merkki. Yksi syy askarruttamiseen ovat tarinoiden pienet sivupolut, jotka eivät romaanikonventioiden tapaan tunnu aina johtavan takaisin tarinan valtaväylille. Kuten tämän kirjan kuolemaantuomittu Midorikawa, joka etsii ihmistä, joka suostuisi vastaanottamaan ”kuoleman kupongin” hänen puolestaan. Olisiko minun pitänyt tajuta Midorikawan tarinassa jokin kirjan päähenkilöön liittyvä symboliikka, vai onko tämä vain davidlynchmäinen harhautus? Onko Murakamilla enemmän huumoria kuin luulisi?

Suomennos: Raisa Porrasmaa


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s