Donna Tartt: Tikli

TikliTikli. Donna Tarttin hurjan hypetetty järkälemäinen romaani on nyt lopultakin luettu. Vaikea päättää mistä aloittaisi kirjoittamisen, on sen verran ristiriitaiset fiilikset.

Tarttin esikoinen Jumalat juhlivat öisin oli minulle aikoinaan melkein uskonnollinen lukukokemus. Oli se hyvä kirjakin, mutta ennen kaikkea se avasi tenttikirjoista alkaneen lukujumin: en nauttinut lukemastani eikä mikään proosa vetänyt, kunnes ahmin Tarttin läpimurtoromaanin yhden illan aikana. Sen jälkeen vastaavaa jumahdusta ei onneksi ole tullutkaan. Jumalia en ole uskaltanut lukea uudestaan, koska epäilen ettei se ehkä ole niin hyvä kuin muistelen.

Tikli painii ihan eri sarjassa kuin Jumalat juhlivat öisin. Tartt tuntuu rakentaneen siitä korkeakirjallista monumenttia, ei mitään turhanpäiväistä vetävää juoniromaania. Nopeaa ja ajoittain vetävääkin luettavaa se toki on, mutta kirjan kunnianhimoaste on todella korkealla.

Sanoisin, että liian korkealla.

Tiklin ensimmäiset sataset (sivuja on yhteensä yhdeksisen sataa) antavat odottaa paljon. New Yorkin MoMAan tehdään pommi-isku, jossa 13-vuotiaan Theon äiti kuolee. Sattumien oikusta Theon käsiin jää mittaamattoman arvokas Carel Fabritiuksen maalaama Tikli. Vielä selittämättömämmästä syystä Theo ei palauta maalausta, vaan kuljettaa sitä mukanaan läpi vuosien.

Romaanin haikea, äitiään kaipaavan pojan tarina alkaa säröytyä, kun Theo muuttaa välinpitämättömän isänsä luo Las Vegasiin, outoon tyhjään taloon keskellä aavikkoa. Vegasissa Theo löytää liittolaisekseen ukrainalaisen Boriksen, joka Theon tavoin on koulun outolintu. Yhdessä teinipojat sekoittavat päätään molempien kotoa löytyvällä roinalla: liimalla, oluella, vodkalla, pillereillä.

Theon Las Vegas -kauden kuvaus sai minut voimaan melkein fyysisesti pahoin. Siitä eteenpäinkin kirjassa on lukemattomia ahdistavia kuvauksia sekoilusta, krapulasta ja vieroitusoireista. En ole mikään sievistelijä, mutta ne tekivät lukukokemuksesta vastenmielisen.

Liima, jota haistelimme, työntyi ylitseni tummana konemaisena jyrinänä, kuin propellien nostattama tuulenpuuska: moottorit käyntiin! Rojahdimme selällemme sängylle pimeyteen kuin laskuvarjohyppääjät takaperin koneestaan, vaikka niin taju kankaalla oli pakko olla varovainen pidellessään pussia kasvoilla, sillä muuten sai tajuihinsa tullessaan nyppiä tukasta ja nenänpäästä kuivuneita liimamöykkyjä. Uupunutta unta selät vastakkain, likaiset lakanat haisivat tupakantuhkalle ja koiralle, Poptšik kuorsasi maha pystyssä, ilma kuiskaili tuskin havaittavasti seinän tuuletusaukoista, jos kuunteli tarkkaan. Kului kokonaisia kuukausia niin, ettei tuuli tyyntynyt lainkaan, ryöpytti vain hiekkaa ikkunoihin, ja uima-altaan pinta näytti ryppyiseltä ja pahaenteiseltä. Vahvaa teetä aamulla, varastettua suklaata. Boris retuutti minua tukasta ja potki kylkiin. Herää, Potter. Ylös ja ulos.

Onneksi Theo pelastautuu Las Vegasista isänsä kuoleman jälkeen, palaa New Yorkiin ja asettuu asumaan ja tekemään työtä Hobielle, jonka kanssa hänelle on muodostunut outo side taidemuseon pommi-iskun kautta. Hobie on antiikkikauppias ja huonekalujen entisöijä, ja ehkä syy miksi luin Tiklin loppuun asti: hän on kirjan ainoa sympaattinen hahmo. Kaikki henkilöhahmot – Hobiekin vankkumattomassa ihanteellisuudessaan – ovat myös oudon ohuita ja kaksiulotteisia.

Ja mistä Tiklissä oikeastaan on kyse? Tuntuu, että Tarttilla on ollut tarve sanoa jotain, mutta en parhaalla tahdollanikaan tiedä mitä. En sittenkään, vaikka kirja päättyy Theon pateettiseen monologiin, jossa tämä osoittaa tekstinsä ”olemattomille lukijoilleen” (mikä on aikamoista humblebragiä Tarttilta, joka kyllä tiesi kirjansa olevan yksi odotetuimpia romaaneja vuosiin) ja ärsyttävästi alleviivaa elämässä saamiaan opetuksia. Jotka ovat todella latteita. ”Elämä on lyhyt”? ”Kohtalo on julma mutta ei välttämättä sokea”? ”Meidän tehtävämme on antautua elämään”? Mitvit?

Suomentanut Hilkka Pekkanen


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s