Tarquin Hall: Vish Puri & lemmenkommandojen tapaus

vish_puri_ja_lemmenkommandojen_tapaus97401En usko että intialainen kirjailija kirjoittaisi kotimaastaan näin.

Tarquin Hall on Intiassa asuva brittikirjailija, jonka Vish Puri -dekkarisarjassa on jo neljä osaa. Niistä uusin eli Lemmenkommandojen tapaus on ensimmäinen jonka luin.

Hallin romaani on kepeän humoristinen dekkari, jossa on ripaus intialaisen yhteiskunnan kuvausta, mutta sen näkökulma tuntuu silti enemmän ulkopuolisen oudoksunnalta kuin sisäpiiriläisen paljastuksilta. Kaikki Hallin hahmot ovat intialaisia, mutta tekstin intialaiselle kulttuurille naureskelu ja taivastelu ärsyttää, vaikka onkin lajissaan hyväntahtoista ja lempeää.

Lemmenkommandot viittaa vapaaehtoisjärjestöön, jonka missiona on auttaa eri kasteihin tai uskontokuntiin kuuluvia rakastavaisia saamaan toisensa. Lemmenkommandojen tapauksessa Hallin romaanisarjan päähenkilö, omanarvontuntoinen delhiläisetsivä Vish Puri päätyy järjestön pyynnöstä tutkimaan tapausta, jossa kastiton nuori mies katoaa sen jälkeen, kun hänen korkeasäätyisen tyttöystävänsä vaikutusvaltainen isä saa tietää nuorten seurustelusta. Mihin Ram katosi? Miksi Ramin äiti löytyy kuolleena pian poikansa katoamisen jälkeen? Entä kuka varasti Vish Purin lompakon?

Lemmenkommandojen juonen polveilussa isot ja pienet asiat ovat yhtä tärkeitä. Vish Puri eli Pullukka rakastaa hyvää ruokaa, ja ruoka näytteleekin kirjassa tärkeää osaa – romaanin loppuun on jopa kerätty reseptejä. Kirjassa viitataan myös Purin aiempaan toimeksiantoon, jossa tämän tehtävänä oli ollut selvittää julkkiskokin äidin reseptivarkautta.

Löydettyään syyllisen Puri sai palkkioksi useita annoksia kotitekoista papri chaatia, johon oli siroteltu jogurttia ja tamarinichutneyta, jota puolestaan oli terästetty granaattiomenalla, mustalla suolalla ja tismalleen oikealla annoksella uskomattoman tulista korianteri-chilikastiketta.

Osa sisältöjuonteista on hippusen keinotekoisia. Kuvaus Purin perheen tekemästä pyhiinvaelluksesta tuntuu enemmänkin tekosyyltä kertoa tällaisestakin eksoottisesta (!) tavasta kuin romaaniin luontevasti nivoutuvasta sisällöstä.

Eksoottisinta kirjassa ovat ehkä kuitenkin Purin alaisten lempinimet: sivuhahmoina tarinassa vilahtavat Ovistoppari, Kasvovoide, Loisteputki ja Käsijarru. Häiritsee, kun en tiedä, ovatko arkisten esineiden mukaan annetut lempinimet bisarri intialainen tapa vai (sinänsä aika vakavamieliseltä vaikuttavan) Vish Purin henkilökohtainen harrastus.

Olen ymmärtänyt, että Lemmenkommandot on Hallin Vish Puri -sarjan yhteiskunnallisin osa. Se ottaakin tämäntyyliseksi kepeäksi kirjaksi jyrkästi kantaa kastijärjestelmää vastaan. Sen vahva viesti on, että koko intialaisen yhteiskunnan kehitys hidastuu, kun eliitti haluaa turvata asemiaan vahvistuvaa työväenluokkaa vastaan.

Ei tämä siis mitenkään sysihuono kirja ole. Vish Purin seikkailut jäävät kuitenkin minun osaltani tähän.

Suomentanut Tero Valkonen


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s