Anna Jansson: Amorin kiehkurat

Anna JanssonKuten varmaan olet jo arvannutkin, hiustenleikkuu on pelkkää tuloja tuottavaa peitetoimintaa, jolla naamioin varsinaisen toimintani. Voit pitää minua terapeuttina tai keskustelukumppanina tai ihmissuhdevalmentajana. Mietin joskus, pitäisikö käyntikortissani lukea Kampaaja ja intuitiivinen terapeutti, mutta pelkäsin, että ihmisen luulisivat hiustenleikkuuni perustuvan intuitioon, ja olen kuitenkin hiusalan koulutuksen saanut diplomikampaaja.

Olen metsästänyt jo jonkin aikaa hyvää hömppää, ja ruotsalainen dekkaristi Anna Jansson pääsee aika lähelle tavoitetta romanttisella aluevaltauksellaan.

Amorin kiehkuroiden päähenkilö Angelika on leskeksi jäänyt keski-ikäinen kampaaja, jonka elämäntyönä on avittaa asiakkaitaan onnen löytämisessä. Tässä genressä kun liikutaan, niin useimmiten onni tarkoittaa rakkautta.

Kampaamo on kieltämättä toimiva näyttämö ihmisten ongelmien ratkaisemiselle ja sopivien parien yhyttämiselle – ja yllättävän itsestäänselvä sellainen. Kampaajien kanssa lätistään henkilökohtaisia, ja yhteinen suhde jatkuu läpi vuosien.

Amorin kiehkuroiden perusasetelma on siis oivaltava ja Janssonilla kieli reippaasti poskessa. Juoni kiemurtelee aikamoisia mutkia asuntokauppahuijauksista murhiin, mutta teksti pysyttelee pirskahtelevan kepeänä koko matkan ajan. Kuulostaa ehkä kamalalta, mutta minulle tämä toimi hyvin.

Janssonin teksti on paitsi hauskaa, myös romanttiseen kirjallisuuteen aika ronskia ja seksuaalisesti suorasukaista. Se on minusta juuri hyvälle chick litille tyypillinen piirre.

Voin helposti kuvitella, että Amorin kiehkurat voi olla myös hyvin loukkaava, jos sitä lukee herkässä mielentilassa tai jos aihepiiri sattuu liippamaan kovin läheltä. Hilpeään sävyyn kirjoitetussa romaanissa käsitellään muun muassa syöpäpotilaiden saattohoitoa, ja juopon pariskunnan taustoista kerrotaan, että kirurgin ”veitsi lipsahti leikkauspöydällä pariin otteeseen” ja talouspäällikkö ”edusti itsensä suoraa päätä tequilasuohon”.

Suomentanut Vappu Vähälummukka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s