JP Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään

kuinka sydän pysäytetäänMuistin Moskovan neuvottelut, vodkan, konjakin, sillivoileivät. Paksut sikarit, upottavat nojatuolit. Karttalehtiä, muistioita, rahisevia papereita. Stalinin nihkeän käden. Mitä tekemistä kaikilla tyhjillä sanoilla ja väkinäisellä kohteliaisuudella oli palavan kylän, pakenevien ihmisten ja lumisen, aution tien kanssa?

JP Koskisen Kuinka sydän pysäytetään on hieno, hieno romaani talvisodasta. Sen rintamakuvaukset ovat vertaistaan vailla, ja kaunokirjallisuudessa se tuo sodan kabinettikeskusteluihin ihan uuden tason.

Sota ylipäätään ja ehkä talvisota erityisesti ei ole koskaan ollut kovin korkealla lukulistallani, mahdollisesti jonkinlaisena vastareaktiona ikuisuuden takaisille poliittisen historian pääaineopiskeluilleni.

Mutta Koskisen talvisotakuvaus on todella taitava. Se on sekä äärimmäisen havainnollinen, hätkähdyttävä, älykäs että koskettava. Jos olisin lukenut tämän kirjan viime kesänä, olisin pysähtynyt kesälomareissulla siinä Raatteen tien kohdalla.

Lähempänä tien reunaa oli ensin muutamia kaatuneita ryssiä kädet mustaksi jäätyneinä, sitten matalia poteroita, maassa aseita, lisää kaatuneita piippalakkeja, särkyneitä kärryjä, hevosenraatoja, tykinlukkoja. Tavaroiden ja ruumiiden paljous oli mykistävä. Minusta näytti, kuin tie olisi ollut railo maankamarassa, josta oli ryöpsähtänyt kuolleita miehiä ja sotatarvikkeita. Omia sotilaitamme käveli pitkin tietä kankein jaloin silmät väsymyksestä punaisina, aseet yhä tanassa.

Kuinka sydän pysäytetään kertoo Juho Kivilaakson tarinan. Juhon isä soti aiemmin Mannerheimin rinnalla tsaarin joukoissa, mutta siirtyy sisällissodassa puna-armeijan kapiaiseksi ja katoaa uuden Neuvostoliiton myllerryksiin. Helsinkiin jäänyt perhe päätyy punavankileirille Suomenlinnaan, mistä heidät kuitenkin vapautetaan ylipäällikkö Mannerheimin käskyllä. Perheen äiti katkeroituu iäksi, mutta Juhosta tulee upseerikoulun jälkeen sotamarsalkka Mannerheimin neuvonantaja, ulkoministerien ja suurlähettiläiden luottomies.

Kuinka sydän pysäytetään kuvaa nerokkaasti faktaa ja fiktiota sekoittaen sitä diplomaattista hermopeliä, jota talvisodan alla pelattiin. Kohtalonhetket olivat koko kansakunnan tiedossa, vaikkeivat kulisseissa käytyjen lehmänkauppojen vaihtoehdot olleetkaan.

JP Koskinen sulattaa tarinaansa uskottavasti paitsi Mannerheimin ja tämän oikean käden Airon, läntiset diplomaatit sekä Venäjän ylimmän johdon ja suomalaislähtöiset eturivin kommunistit Otto Wille Kuusisen ja Arvo Tuomisen.

Rakkaustarinakin on mukana, mutta se ei minulle tuntunut tärkeältä otsikkotason viittauksesta huolimatta. Kustantaja on minusta mokannut markkinoinnin osalta: minä hyljeksin tätä kirjaa pitkään, koska pelkän nimen perusteella oletin tämän olevan romanttista höttöä. Kirjan kannen lumipukuiset juoksuhautamiehetkin tulkitsin pikavilkaisulla joksikin hömpäksi kukkakuvioksi. Ei paljon enemmän voisi mennä metsään.

Tämä romaani teki talvisodassa sotineiden suomalaisten rohkeuden ja uhraukset minulle elävämmiksi kuin mikään aiemmin lukemani kirja.

Kuinka sydän pysäytetään ei ole millään tapaa nationalistinen. Silti kuvaus siitä, miten ääriään myöten väsyneet miehet rintaman molemmin puolin nousivat juoksuhaudoistaan rauhan solmimisen jälkeen nostaa palan kurkkuun. Talvisodan ihme on sitkeydessä ja rohkeudessa – siinä, että suomalaisista juoksuhaudoista nousi vain muutama mies repaleisissa lumipuvuissa, vaikka neuvostoliittolaiset kuvittelivat taistelevansa kokonaista pataljoonaa vastaan.

En muistanut enää nimiä, kasvot sentään. Moni oli tehnyt suuria tekoja, kuollut ja unohtunut. Valtavat ruumiskasat. Aseiden hakkaava nakutus. Tykistökeskityksen mieletön jyly ja ilmassa sakeana puunsälöjä, lunta, kiviä, hiekkaa, kuumia metallinpalasia ja verisiä ruumiinriekaleita.
Koskaan ei voinut tietää, milloin pää petti ja huomasi juoksevansa karkuun. Kun hermot katkesivat, urheinkin mies muuttui vauhkoksi. Haavoittuneet matkalla selustaan omin jaloin tai hyhmäisessä ahkiossa maaten. Yksinäiset miehet syöksymässä yksinäisiin vastaiskuihin.
Kokonaista armeijaa vastaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s