Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

Pidä huolta äidistäSiihen asti kun kadotit vaimosi Soulin rautatieaseman metroasemalla, hän oli ollut sinulle vain lastesi äiti. Hän oli kuin puu joka oli aina samalla paikalla, kunnes kadotit hänet ja löysit itsesi tilanteesta jossa et tiennyt, näetkö häntä enää koskaan. Kuin puu joka ei lähde mihinkään ennen kuin se kaadetaan. Kun lastesi äiti oli kadonnut, tajusit että kadonnut olikin vaimosi. Vaimo jonka olit unohtanut 50 vuodeksi, muistui elävästi mieleesi. Vasta sen jälkeen kun vaimosi katosi, hän tuntui todelliselta, kuin olisit voinut ojentaa kätesi ja koskettaa häntä.

Äidit ja vaimot. Nuo rakkaudessa väkevät.

Eteläkorealaisen Kyung-sook Shinin kansainvälinen läpimurtoromaani ja historian ensimmäinen suomennettu korealaisromaani Pidä huolta äidistä tarttuu kipeään aiheeseen: syyllisyyteen, jota lapset tuntevat, kun eivät pysty vastaamaan äidin pyyteettömään rakkauteen samalla mitalla. Aikuiset lapset eivät ehdi ja pysty pitämään – eivät haluakaan pitää – yhteyttä niin paljon kuin äiti haluaisi.

Samaan aikaan pitkät parisuhteet ajautuvat lojaalisuuden ja välinpitämättömyyden ristiriitaan.

Syyllisyydentunne iskee viimeistään, kun toinen sairastuu tai kuolee – tai katoaa, niin kuin Pidä huolta äidistä -romaanin perheenäiti.

Mies ja neljä lasta hätkähtävät huomaamaan vaimonsa ja äitinsä olemassaolon vasta kun hän on poissa.

Dementiasta kärsivä lukutaidoton maalaisnainen jää yksin suurkaupungin metroasemalle ilman puhelinta tai lompakkoa. Kun itsestäänselvyytenä pidetty taustavoima on kateissa, läheiset joutuvat kyseenalaistamaan kaikki häneen liittyneet lähtöoletukset.

Perheenjäsenille on tiukka paikka huomata, että vaatimaton, uhrautuva äiti on jäänyt liian vähälle huomiolle. Hänen elämästään paljastuu asioita, joista heillä ei ollut aavistustakaan. Kuka hän oikeastaan oli – muuta kuin perheen itsestäänselvä tukipilari?

Äidin odotusten pettäminen iskee lapsiin. Miksen mennyt naimisiin avomiehen kanssa, vaikka se olisi ollut äidille tärkeää? Miksen viettänyt aikaani äidin kanssa? Miksi en käynyt useammin lapsuudenkodissa?

Hänestä ei tullut syyttäjää. Äiti kutsui sitä hänen unelmakseen, mutta hän ei ollut ymmärtänyt että se oli myös äidin unelma. Hänelle se oli ollut vain nuoruuden unelma joka ei toteutunut. Hän ei ollut tajunnut, että myös äidin unelma oli romuttunut. Hän käsittää vasta nyt, että äiti oli koko elämänsä ajan pitänyt itseään syyllisenä siihen että hän ei saavuttanut unelmaansa. Olen pahoillani, äiti. En pitänyt lupaustani.

Pidä huolta äidistä on teemansa takia raskasta luettavaa, mutta se ei ole vaikea romaani. Etukäteen aprikoin kuinka eksoottista luettavaa eteläkorealainen romaani olisi, mutta universaalisti tutumpaa aihetta saattaa olla vaikea löytää.

Romaanin tyylilaji ihmetytti aluksi. Kertojaäänenä vuorottelevat kaksi lasta ja aviomies. Siinä itsessään ei ole mitään erikoista, päinvastoin. Ajattelin silti lukiessani että kertojaäänen valinnassa on jotain aavistuksen kömpelöä, mahdollisesti käännöksestä johtuen. Vasta viimeisen kertojan myötä tyyli selittyy ja paljastuu hienoksi tyylivalinnaksi.

Pidä huolta äidistä on monella tapaa haikea romaani. Sen henkilöt kaipaavat mennyttä aikaa ja katuvat tekojaan. Lopussa Kyung-sook Shin onneksi hellittää vähän. Syyllisyys saa jäljellejääneet liioittelemaan koettua tuskaa ja tehtyjä uhrauksia, hän muistuttaa. Syylisyyteen ei kannata vajota, koska sillä tavalla vain väheksymme elettyä elämää.

Vaikka kaikki muut maailmassa unohtaisivat, sinun tyttäresi tulee muistamaan sen. Sen että vaimosi todella rakasti tätä maailmaa ja että sinä rakastit häntä.

Suomentanut Taru Salminen


2 thoughts on “Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

  1. Luin tuon kirjan suomeksi, mutta jokin jäi vaivaamaan minua. Tilasin kirjan englanniksi. Pidin siitä vieläkin enemmän. Kyse ei ole käännöksestä. Vaikuttava kirja.

    1. Oli vaikuttava, todella! Nyt kun lukemisesta on jo vähän aikaa, huomaa kuinka vahvasti tämän kirjan tunnelmat jäivät mieleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s