Turkka Hautala: Kansalliskirja

KansalliskirjaTykkään Turkka Hautalan tekstistä. Hautala kirjoittaa rytmikästä, napakkaa tekstiä, jonka kauneus kasvaa huomaamatta rivien väleistä. Hautalan ei tarvitse alleviivata eikä selittää. Hänen tekstinsä tavoittaa vaivatta puhutun kielen rytmin.

Turkka Hautalan esikoisromaani Salo oli täysosuma. Siihen nähden novellikokoelma Kansalliskirja ei onnistu yhtä hyvin.

Kansalliskirjan novellien kieli on yhtä hienoa kuin Hautalan Salossa, ellei hienompaa.

Novellit ovat hyvin lyhyitä, muutaman sivun mittaisia. Lyhyyskään ei ole ongelma, koska isoista aiheista puhuminen lyhyiden tuokiokuvien kautta sopii hyvin Hautalan tyyliin.

Ongelma on ehkä enemmänkin siinä, että aiheet ovat todella isoja.

Kansalliskirjan teemat ovat niin perustavanlaatuisia, että vaikka mukana on muutama huippunovelli, niin kokonaisuudesta tulee tunne, että Hautala on yrittänyt haukata liian ison palan. Mahdollisesti Paulo Coelhoa (vitsi vitsi!) lukuunottamatta kukaan ei voi tietää elämästä tarpeeksi kattaakseen tässä tilassa näin laajan kirjon elämää ja näin suuria teemoja. Ja Hautala on sentään nuori mies. (Tai nuorehko vähintään, minua nuorempi!)

Mitenkään naiivi Kansalliskirja ei missään nimessä ole. Yksikään novelli ei itsenäisenä tekstinä tunnu siltä, että nyt on Hautalan poika kokemusalueensa ulkopuolella. Yhtenä kokonaisuutena luettuna Kansalliskirja tuntuu kuitenkin aiheitaan kevyemmältä. Kuolema ja Elämä ovat isoja teemoja, ja yhden ihmisen elämän paketointi kahteen tai kolmeen sivuun tuntuu paitsi karikatyyriltä, myös vähän julmalta.

Parhaiten Hautala onnistuukin novelleissa, jotka kertovat tutummista, pienemmistä, arkipäiväisemmistä asioista. Niin kuin vaikka siitä, miten suomalainen mies kertoo loppuyöstä kaverilleen erosta.

Se vaan saatana kun se istuu pyyhe päällä mun ikkunalaudalla ja kääntyy ja hymyilee. Sitä kuvaa mä en saa pois päästä.

Sydäntäsärkevää.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s