Aki Ollikainen: Musta satu

Musta satuPoikani itki. Minä olin vaiti. Minulle tuli hätä, pelkäsin, etten saa sanottua enää koskaan mitään. Vaimoni odotti, että puhkeaisin puhumaan. Hän odotti ihmettä kuin Jeesus, joka on laskenut siunaavan kätensä mykän päälle. Mutta ihmettä ei tapahtunut. Vaimoni kääntyi, meni makuuhuoneeseen, sitten pojan huoneeseen, ja pakkasi heidän tavaransa.

Aki Ollikaisen Mustassa sadussa on kaksi toisiinsa linkittyvää tarinaa ja aikatasoa. Nykypäivän päähenkilö on isä ja kirjailija, joka kirjoittaa käsikirjoitusta Tattarisuon murhista.

Rakastin Ollikaisen esikoiskirjaa Nälkävuotta. Musta satu on edeltäjänsä tavoin kompakti pienoisromaani, johon ei ole tuhlattu turhia sanoja. Teksti on kaunista ja jäntevää.

Silti Musta satu on turhankin niukka ja tyylittelevä. Minulle tuotti suunnattomia vaikeuksia pysytellä mukana Tattarisuon murhiin liittyvissä jaksoissa. Niiden on varmasti tarkoituskin olla maagisia, symbolisia ja salamyhkäisiä, mutta Ollikainen ehkä olettaa lukijoiden tuntevan historiallisen tarinan päälinjat. Minä en tunne, ja koin joutuvani pinnistelemään turhaan pysytelläkseni selvillä keitä ihmiset olivat ja mitä oikeastaan tapahtui. Tai ehkä luin kirjaa liian väsyneenä.

Nykyhetkeä elävän kertojan – perheensä menettävän ja elämässään hukassa olevan kirjailijan – tarinaan samastuin vahvasti. Vinkki kaikille kirjailijanuraa havitteleville: lapsen suru koskettaa aina.

Vakava poika päivettyy, hänen äitinsä vanhenee, aurinko kiertää rataansa mutta iltaa ei tule. Pojan silmät eivät loista huopahatun varjossa, koho pomppailee, poika nostaa kalan, jonka äiti pujottaa oksanhaarukkaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s