Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

saadyllinen-ainesosa
Disclaimer siltä varalta että kaikki detaljit eivät ole niin justiinsa kohdallaan: tämä kirja on luettu kesälomalla aurinkotuolissa yli puoli vuotta sitten.

Izzy, ma belle

Pikku naapurini oli täällä eilen. Älä naura, tiedän mitä ajattelet ja vihjauksesi ovat täysin sopimattomia. Teimme turskaa. Kirjoitin sinulle reseptin.

Leena Parkkisen Säädyllisen ainesosan asetelma on herkullinen. Näyttämönä 1950-luvun Helsinki, henkilöinä maalta Töölöön muuttava kireä ja epäsopusuhtainen pariskunta pienen poikansa kanssa sekä heidän yläkerrassaan yksinelävä maailmannainen Elisabeth. Vääjäämätön romanttinen suhde, joka onnettoman perheenäidin Saaran ja itsevarman Elisabethin välille pikkuhiljaa syntyy.

Parkkisen romaani on taitava ja tyylipuhdas kuin mikä. Se on vähän kuin parhaat brittiläiset tv-sarjat: kiehtovaa luokka- ja yhteiskuntakuvausta, vetävää viihdettä, politiikkaa, sopivasti ristiriitoja ja synkkyyttä silotellun pinnan alla.

Ruoka kertoo paljon ajastaan ja ympäristöstään, ruoka ja ruoanlaitto ovat keskeisessä osassa Säädyllisessä ainesosassa. Lukujen nimet ovat kerrassaan hurmaavia, niiden perusteella rakastuin tähän kirjaan ensivilkaisulta: Hummeria kasvihuonemansikoiden kera, Kaviaarilla täytetyt viiriäisenmunat, Skonssit Café de Bonaparten mukaan.

Ihan loppuun asti Säädyllinen ainesosa ei kuitenkaan lunastanut minun odotuksiani, vaikka kieltämättä rima oli nostettu äärimmilleen.

Kirjan ajankohta ja näkökulma on kiehtova, mutta Parkkinen ei saa siitä ihan kaikkea irti. Poliittiset tapahtumat jäävät liikaakin taka-alalle, ajankuvaksi. Kun niitä kuitenkin kuljetetaan sinnikkäästi mukana pitkin tarinaa, ja ne olisivat mielestäni ansainneet vähän enemmän huomiota, taustoitusta ja selityksiä. En kaipaa jokaisen viittauksen puhki avaamista, mutta osa romaanin teemoista ei saanut perustelua.

Parhaimmillaan Säädyllinen ainesosa on kuvatessaan Saaraa: nuorta, epävarmaa perheenäitiä, joka on joutunut jo aiemmin jättämään kunnianhimonsa ja unelmansa perheen ja yhteisön sovinnaisuuden takia. Joka rakastuu toiseen naiseen aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli rikos. Saaran tarina on todellinen tragedia, joka vihloo sydäntä.

Sinun pitää valita, Saara. Kun katsot myöhemmin vuosien taakse elämääsi, niin tämä on se hetki. Se hetki kun sinä et enää lukenut kirjoja vaan sinusta tuli nainen, josta voisi kirjoittaa kirjan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s