Erik Axl Sund: Varistyttö

VaristyttöVoi hanuri. Nyt ne ovat tulleet kirjoihinkin, nimittäin tv-sarjoista tutut cliffhangerit. Kyllä kai dekkarissa pitäisi voida odottaa, että tarina saadaan jonkinlaiseen päätepisteeseen. Mutta ei: Varistyttö jättää loppuessaan juonen avoimeksi ja päähenkilön roikkumaan sormenpäistään vuorenjyrkänteelle (noin kuvainnollisesti tietenkin).

Tiesin kyllä että Varistyttö on trilogian ensimmäinen osa ja että jatko-osien julkistusaikataulut olivat tiedossa jo Varistyttöä julkaistaessa. Tämä selittää myös vertaukset Stieg Larssonin trilogiaan. Mutta vaikka Millennium-trilogiassa kehystarina jatkuukin kautta sarjan ja Lisbeth Salanderin salaisuudet paljastuvat vasta viimeisessä osassa, Larssonin kirjat toimivat yksittäisinä teoksinakin. Varistyttö ei toimi yksinään. Se loppuu ä r s y t t ä v ä s t i.

Niille jotka eivät tiedä: Erik Axl Sund on ollut viime aikojen kohutuimpia pohjoismaisia ”kirjailijoita”. Sundia ei oikeastaan ole olemassa, vaan nimellä kirjoittavat Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist, kaksi rokkistaran näköistä tukholmalaisäijää. Yhteisestä kirjoitusmetodista miehet ovat kertoneet Otavan nettisivuilla näin:

Suunnittelemme ensin juonen, sitten kirjoitamme tahoillamme, ja kun olemme valmiita, lähetämme luvut toisillemme. Jerker kirjoittaa sinisellä fontilla ja Håkan punaisella. Sitten kirjoitamme tekstin uudelleen, yleensä Jerker lihottaa Håkanin tekstiä ja Håkan tiivistää ja muokkaa Jerkerin tekstiä. Håkan kirjoittaa liian vähän liian paljosta ja Jerker liian paljon liian vähästä. Kun molemmat ovat tyytyväisiä tekstin viimeiseen versioon, teemme siitä yhdessä vielä synkeämmän. Tässä vaiheessa tekstiä on muokattu niin paljon että emme enää tiedä kuka on kirjoittanut mitä; kirjoittaja on siis Erik Axl Sund.

Tällä menetelmällä tosiaan syntyy karua jälkeä. Varistytön julmuudesta on peloteltu niin paljon että vähän hirvitti tarttua kirjaan: jo kansikuvasta ja takakansitekstistä voi päätellä, että tarina kertoo lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kidutuksista ja murhista. Mutta ei teksti silti mässäile karmeuksilla.

Kipeintä luettavaa kirjassa ovat isänsä hyväksikäyttämän tytön takaumat lapsuudesta.

Aamupalalla hän oli sanonut, ettei häntä huvittanut lähteä isän kanssa, vaan hän halusi sen sijaan jäädä kotiin. Silloin isä oli noussut pöydästä, avannut jääkaapin ja ottanut sieltä avaamattoman tölkin maitoa.
Hän oli käynyt Victorian taakse ja avannut tölkin, minkä jälkeen hän oli kaatanut jääkaappikylmän nesteen hitaasti tytön päälle. Sitä valui pitkin tytön päätä, hiusten lomitse, kasvojen yli alas tämän polville. Lattialle oli muodostunut iso valkoinen lätäkkö.
Äiti ei ollut sanonut mitään vaan katsonut muualle, ja isä oli lähtenyt sanaakaan sanomatta autotalliin pakkaamaan Volvoa.
Nyt hän istuu tässä, matkalla halki kesäisen vihreän Länsi-Taalainmaan sisällään suuri musta murhe.

Kiinnostava valinta miehiseltä kirjailijakaksikolta on se, että tarinan kaikki keskeiset hahmot ovat naisia – poliisitutkintaa johtava Jeanette Kihlberg, tutkimuksissa avustava psykologi Sofia Zetterlund ja lapsena hyväksikäytetty Victoria Bergman.

Aika pitkään Varistyttö vaikuttaa ihan tavalliselta dekkarilta. Vähän julmanpuoleiselta, ehkä, mutta ruotsalaiset perheenäiditkin kirjoittavat tätä nykyä melko rajua tekstiä. Vasta romaanin loppupuolella vauhti alkaa kiihtyä ja juoni yllättää. Kun jäljellä oleva sivumäärä hupeni, aloin ihmetellä, millä ihmeen loppuratkaisulla Erik Axel Sund pystyy tarinan paketoimaan järkevällä tavalla. Mutta kävi siis ilmi, ettei pystynyt – eikä yrittänytkään, vaan tarina jatkuu seuraavassa kirjassa.

Jonotellaan nyt sitten jatko-osaa kirjastosta. Prkl.

Käännös: Kari Koski


One thought on “Erik Axl Sund: Varistyttö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s